Facebook Pixel

Omega rasvahapot

Asiaa rasvasta

Joanina Rantala

Ravintoaineista puhuttaessa monille on selvää, mikä merkitys esimerkiksi hiilihydraateilla ja proteiinilla on kehollemme, mutta kun puhutaan rasvoista, mielessä saattaa jopa käydä, että niitä tulisi vältellä. Osa totuudesta se onkin, sillä transrasvoja tuleekin välttää, mutta hyvien rasvojen saanti on tärkeässä asemassa hyvinvointimme kannalta.

Omega-3 ja omega-6 –rasvahapoista puhutaan välttämättöminä rasvahappoina, koska keho ei pysty muodostamaan niitä itse. Ne ovat erittäin tärkeitä elimistön toiminnan kannalta, joten on syytä varmistaa, että saa niitä tarpeeksi päivittäisestä ruokavaliosta. Koko kehomme tarvitsee hyvää rasvaa: Rasva on energian lähde sekä solujen ja hormonien rakennusaine. Antioksidantit ja rasvaliukoiset vitamiinit vaativat imeytyäkseen rasvaa. Aivojen kuivapainosta 60% on rasvaa, ehkä sekin antaa osviittaa hyvien rasvojen merkityksestä terveydellemme.

 Kuva: Taru Rantala

Saatko tarpeeksi hyviä rasvoja niiden oikeassa suhteessa?

 

Osa ihmisistä kärsii välttämättömien rasvahappojen puutteesta ja se altistaa pahimmillaan sairauksille. Puutosoireina on esimerkiksi ihottumaa, muistihäiriöitä, yleistä sairasteluherkkyyttä, stressiä, korkeaa verenpainetta ja vakavimmillaan masennusta ja monia muita sairauksia, kuten sydän- ja verenpainesairauksia. Sillä mitä syömme, on todella merkitystä. Näiden tärkeiden rasvahappojen lähteet osana monipuolista ruokavaliota suojaa elimistöämme ja näin ollen vaikuttaa terveyteemme edullisesti. Välttämättömien rasvahappojen saannin suhde on myös oleellisen tärkeä. Ihmiset saavat yleensä kyllä omega-6 –rasvahappoja ravinnostaan, mutta omega-3 –rasvahapoista on selvää puutetta. Järkevintä onkin siis kiinnittää erityishuomiota kolmosien saantiin.

 

Hyvät rasvat ruokavaliossa

 

Hyviä rasvoja saa niin eläin- kuin kasvikunnankin tuotteista. Itse syön päivittäin pähkinöitä, siemeniä sekä käytän kylmäpuristettua oliivi- sekä hamppuöljyä. Käytössäni on myös tuore kalaöljyvalmiste. Usein lautaselta löytyy myös kananmunaa, avokadoa tai lohta. Paahdettu pellavarouhe smoothien joukossa tuo omegojen lisäksi kivan säväyksen makuun. Seuraavana vielä konkreettista listaa hyvistä välttämättömien rasvahappojen lähteistä:

-rasvainen kala (kuten villilohi, sardiinit..)
-kalasta valmistetut ravintolisät
-oliivit
-pähkinät (mielellään liotettuina jotta entsyyminestäjäaineet neutralisoituisivat)
-siemenet, kuten pellavan- ja chian siemenet (mielellään liotettuina)
-avokado
-kylmäpuristetut luomukasviöljyt, kuten oliivi-, avokado- pellava- tai hamppuöljy
-riistaliha ja kananmunat 

Saatavilla on myös laadukkaita luontaisvalmisteita, joilla voi helposti varmistaa tärkeiden rasvojen saantia.
Listasin Luontaistukun valikoimista muutaman hyvän vaihtoehdon:

Omega-369
Omega-3
Krilliöljy
Helokkiöljy

 

4 tuotetta

per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen
View as Luettelo Ruudukko
  • Luontaistukku
    Omega-3 1000mg
    9,90 €
    Rating:
    100%
  • Luontaistukku
    Omega-369 1000mg
    14,90 €
  • Luontaistukku
    Krilliöljy 500mg
    19,90 €
    Rating:
    90%
  • 4 tuotetta

    per sivu
    Aseta laskevaan järjestykseen
    View as Luettelo Ruudukko