Facebook Pixel

Luomu Kookosöljy

Kookosöljy

Kookosöljy on peräisin cocos nuciferasta (=kookospähkinästä) oleva öljytuote. Se on yksi maailman monipuolisimmista öljyistä ja myös yksi suosituimmista öljyistä, millä on iso osa kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.

Kookosöljyä käytetään usein kosmetiikkatuotteena, paikallisesti levitettävänä kosteusvoiteena, hiusöljynä, ja intiimialueen hoidossa. Eräiden tutkimusten mukaan kookosöljyllä on paljon positiivisia vaikutuksia sisäisesti nautittuna. Kookosöljy koostuu suurimmaksi osaksi lauriinihaposta (65%), joka on keskipitkäketjuinen triglyseridi (MCT). Merkittävin lauriinihapon lähde on äidinmaito, jonka rasvasta noin 6% on lauriinihappoa. Kookosöljy on luomakunnan suurimpia lauriinihapon lähteitä- yli puolet kookosöljyn kokonaispainosta on puhdasta lauriinihappoa.

Kookosöljy sisältää runsaasti HDL-kolestrolia. HDL-kolestrolia kutsutaan hyväksi kolestroliksi, joka kuljettaa kolestrolia kudoksista maksaan ja vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kookosöljyn muita paljon tutkittuja ominaisuuksia ovat erityisesti sen antibakteeriset vaikutukset. Kookosöljystä puhuttaessa ainoa mahdollinen valinta terveystietoiselle ihmiselle on mekaanisesti kylmäpuristettu kookosöljy.

Luontaistukun kookosöljy on valmistettu käyttäen hellimpiä valmistusmenetelmiä.

Kookosöljyn terveysvaikutukset ja hyödyt tutkimustuloksien valossa:

Iholla:

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kookosöljy ylitti kontrolliluokituksen ihon uudelleenkosteuttamisessa, joten kookosöljy sopii erinomaisesti kuivan ihon hoitoon. Ihottumissa, joissa kasvoi helposti bakteereita (atooppinen dermatiitti) ja käytettiin kookosöljyä, havaittiin huomattava bakteerien väheneminen. Ärsytystutukimuksessa havaittiin, että kookospähkinäöljy ja eristetty lauriinihappo eivät aiheuttaneet allergisia reaktioita ihmisille, joilla oli yliherkkyys kokamidopropyylibetaiinille (kokamidopropyylibetaiini on kemiallisesti johdettu aine kosmetiikassa, jossa raaka kookosöljy on luonnollisesti johdettu dimetyyliaminopropyyliamiinin joukkoon). Voidaan siis todeta, että puhdas kookosöljy on turvallista käyttää ulkoisesti, ja että sillä on ihoa parantavia ominaisuuksia.

Kookospähkinäöljyn alhainen allergeenisuus ja immuunireaktiivisuus iholla viittaa siihen, että se voi olla hyödyllinen niille, joilla on herkkä tai reaktiivinen iho.

Kookospähkinäöljyllä on tehokas vaikutus vähentämään ihon kuivumista ja kutinaa. Tämä kosteuttava vaikutus on havaittu erityisesti aikuisilla, joilla on atooppinen dermatiitti. Kun kookosöljyä käytettiin kahdesti vuorokaudessa niille aikuisille, joiden ihottuma-alueella oli positiivinen Staphylococcus aureus -infektio (helposti kolonisoi atooppisen dermatiitin), havaittiin, että vain yksi 20: sta pysyi positiivisena kookospähkinäsuodatuksen jälkeen 4 viikon ajan.

Käyttö: Kookosöljyllä on luonnollinen aurinkoa suojaava ominaisuus. Uv-suojakerroin on 4 ja se sopii hyvin iholle levitettäväksi ennen ulkoilua. Monet käyttävät kookosöljyä myös ihonpuhdistuksessa. Kookosöljyä käytetään meikinpuhdistuksessa, ihon kuorinnassa ja kosteusvoiteena. Sen on sanottu vahvistavan mm. ripsiä. Myös intiimialueen kosteuttajana ja liukuvoiteena kookosöljy on yksi suosituimmista luonnon tuotteista.

Veren sokeri- ja kolesteroliarvot:

Kookosöljy voi parantaa insuliiniherkkyyttä diabeetikoilla.
Kookospähkinäöljyn rasvahappokomponentti näyttää olevan jopa 90-prosenttisesti tyydyttyneitä rasvoja, jotka ovat pääosin keskipitkäketjuisia rasvahappoja (65% kokonaisista rasvahapoista tai ne ovat keskipitkäketjuisia). Kookospähkinäöljyn sanotaan parantavan LDL:n ja HDL:n -suhdetta ja se vaikuttaa edullisesti sydän- ja verisuonisairauksia sairastavien terveyteen. HDL-C arvo näyttää kasvaneen kookosöljyn lisäämisen jälkeen ruokavaliossa. Käy ilmi, että vain noin 4% triglyserideistä kookosöljyssä luokitellaan keskikokoiseksi ketjuksi. Tällä voi olla suuri vaikutus kolesterolivaikutuksiin. Kookospähkinäöljy sisäisesti nautittuna voi liittyä tulehdusta ehkäiseviin vaikutuksiin.

Suun hoidossa:

Kookospähkinä (kuorikuitu) on osoittanut antibakteerisia ominaisuuksia erilaisia suun bakteereja vastaan. Tämän on todettu vähentävän Streptococcus mutans -entsyymien hapettumista (lisääntymistä?), pienentävän hammasplakkia ja vähentävän suun tulehduksia. Monet ovatkin saaneet avun erilaisiin suuntulehduksiin, kuten ientulehduksiin ja hammaskiveen käyttämällä kookosöljyä suunhoidossa.

Käyttö: 1tl-1rkl kookosöljyä purskutellaan suuta vähintään 2 kertaa päivässä noin 10-15 minuutin ajan ja sylkäistään pois. Vaikutus perustuu siihen, että öljy sitoo itseensä bakteereja ja siten suun ph-pitoisuus pysyy hyvänä. raikastaa suun.

Hiusten hoidossa:

Kookospähkinäöljy näyttää olevan perinteisesti sovellettu hiuskorjausaine Intiassa amlaöljyn ja sinappiöljyn ohella. Sen tiedetään tunkeutuvan karvatuppeihin, kun sitä käytetään suoraan ja se näyttää suojaavan hiusta paremmin fysikaalisilta vaurioilta. Tutkimuksissa on huomattu, että kookosöljy tekee hiukseen suojaavan öljypinnoitteen, joka auttaa hiusta menettämästä kosteutta. Jos käytät kookosöljyä shampoona tai hoitoaineena, sillä ei näytä olevan silmän ärsyttäviä ominaisuuksia (jos shampoo pääsee silmiin). Monet käyttävät kookosöljyä hiushoitoaineena ja päänahkaan laitettavana hoitona. Sen on sanottu vähentävän päänahan hilseilyä, kutinaa ja tulehduksia.

Antiseptinen vaikutus:

Yksi tutkimus rotilla, jossa käytettiin kookospähkinäöljyä paikallisesti (ensimmäinen annos 24 tuntia haavan jälkeen, jota käytettiin 10 päivään kerran päivässä) havaitsi, että kookospähkinäöljy sai assosioitua parannetuilla paranemisnopeuksilla suhteessa kontrolliin.
Glyseroli-monolauraatti (yksi lauriinihapon rasvahappo, joka on sitoutunut glyseroliin), jota joskus kutsutaan Lauricidiniksi, on yhtä tehokas kuin 70-prosenttinen isopropyylialkoholi-seos (kun laurisidiini itse on 1,5%) serratia marcescens -bakteerien hävittämisessä, kun sitä käytetään käsissä.
Staphylococcus aureus atopisessa dermatiitissa on myös vähentynyt kookospähkinäöljyllä, jota on levitetty paikallisesti. Kookospähkinäöljy voi käsienpesun komponenttina käyttää anti-mikrobisia ominaisuuksia, joiden uskotaan liittyvän monolauraattisisältöön.
Keskipitkäketjuiset triglyseridit kookospähkinäöljyssä voivat lisätä E-vitamiinin paikallista imeytymistä suhteessa muihin rasvahapoihin, koska kookosöljyllä on luonnossa esiintyvät E-vitamiinipitoisuudet.

Kosmetiikassa:

Kookosöljy näyttää olevan voimakkaasti käytetty kosmeettinen ainesosa, ja vuodesta 2007 FDA: n raportit sisältyvät 626 tuotteeseen yhteensä 142 käyttötarkoitukseen.
Vuoden 1986 turvallisuusarvioinnissa todettiin, että kookospähkinäöljyllä ei ollut mitään raportoitua ihoärsytystä, herkistymistä, myrkyllisyyttä ja erittäin vähäisiä yhdistyksiä kookosöljyä sisältävien tuotteiden ja allergisten puhkeamisen kanssa; Kookospähkinäöljyn turvallisuus kosmeettisissa valmisteissa jopa 50 prosenttiin oli erittäin turvallista. Tätä kertomusta laajensi asiantuntijaryhmä, joka tutkii kookosöljyjä rasvahappoja ja muita niiden konjugaatteja, joita voi esiintyä kosmetiikassa (glyserolikokoaatti, lanoliinihappo ja alkoholi, butyleeniglykoli jne.) Ja tarkastelemaan muita turvallisuustietoja vahvisti kookosöljyn kosmeettisen käytön turvallisuuden.

Painonhallinnassa:

Lisäämällä MCT:tä ruokavalioon ylittämättä päivittäistä kalorien tarvetta, ovat tutkimukset osoittaneet rasvaprosentin pienenevän merkittävästi ajan mittaan. Vaikutuksen on huomattu olevan suurempi ylipainoisilla ihmisillä. Kookosöljyllä on todettu positiivinen vaikutus nopeuttaa aineenvaihduntaan. Se aiheuttaa prosessin, jossa rasvahapot hajotetaan ja ne pääsevät vapautumaan elimistöön, tätä kutsutaan lipolyysiksi. Kun kookosöljy lisätään ruokavalioon, se vapautuu kahden viikon käytön jälkeen. Kun kookosöljy hajottaa rasvahappoja, se luo enemmän ketonirunkoja kuin pitkäketjuiset rasvahapot. Eräs tutkimus on osoittanut sen, että ylipainoiset säilyttävät lihasmassan dieetin aikana, kun käyttävät kookosöljyä. On hyvä kuitenkin huomioida, että korvaamalla muut rasvan lähteet kookosöljyllä, voi se estää mahdollisen rasvaprosentin pienenemisen, jos kookosöljyn kaloripitoisuus on suurempi kuin aiemmin käytetyt rasvahapot. Ravitsemuksellisesti kookosöljy voi auttaa rasvahappojen hienosäädössä korvaamalla huonot rasvahapot hyvillä, vaikka se ei merkittävää rasvahäviötä tuokaan.

Annostus ja käyttö:

Sisäisesti käytettynä kookosöljy on tehokkaimpana annostuksena noin 7.7-15mg päivässä. Tämä annostus sisältää siis noin 5-10mg lauriinihappoa.
Kookosöljyä voi käyttää ruuanvalmistuksessa aina 175 asteeseen saakka, joka on siis öljyn palamispiste.

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.