TYRNIRAAKAKAKKU

Kirjoittanut: Kirsi Kautiainen

Mieheni innostui viime syksynä keräämään terveyspommeina pidettyjä tyrnimarjoja, joten niitä on pakastin pullollaan. Laitan niitä silloin tällöin vähän smoothien sekaan, mutta muuten ne ovat olleet vähäisellä käytöllä. Pakastimen vajuttamiseksi päätin siis kokeilla, miltä maistuisi tyrneistä tehty raakakakku - ja hyvältähän se tietenkin maistuu. Tyrneissä on kirpeä maku, joka sellaisenaan ei koskaan ole kovin paljoa ollut mieleeni, mutta raakakakussa kirpeys pääsee ihanalla tavalla oikeuksiinsa. Kokeilepa siis Sinäkin!

Tyrniraakakakku (pieni kakku, Ø15 cm)
Pohja: 

2 dl manteleita (vähintään 2 tuntia vedessä liotettuna tai valmiiksi aktivoituina)
1 dl kookoshiutaleita
3 tuoretta pehmeää taatelia
ripaus hyvälaatuista luonnonsuolaa
 
Tyrnitäyte:
3 dl cashewpähkinöitä (vähintään tunnin vedessä liotettuna)
1 1/2 dl kookoskermaa
3 rkl (luomu)hunajaa (tai esim. agavesiirappia)
1 1/2 dl tyrnimarjoja
1/2 tl kurkumajauhetta
1 limen mehu
1 dl sulaa kaakaovoita (voit korvata osan kylmäpuristetulla kookosöljyllä)

Ota aivan ensimmäiseksi tyrnimarjat huoneenlämpöön sulamaan, jos siis käytät pakastettuja tyrnejä. Laita seuraavaksi kaakaovoi vesihauteeseen pieneen kulhoon hiljalleen sulamaan (kuumaa vettä sisältävän kattilan päälle kulho, jossa kaakaovoi sulaa pikkuhiljaa; älä kuumenna liikaa, jotta kaakaovoin arvokkaat ravintoaineet eivät tuhoudu).
 
Aloita raakakakun valmistus pohjamassan valmistuksesta. Laita ensin mantelit, kookoshiutaleet ja suola blenderiin ja jauha ne karkeaksi rouheeksi. Lisää taatelit ja sekoita kaikki pohjan ainekset sekaisin. Pohja saa jäädä rouheiseksi, jolloin se tuo kontrastia pehmeään täytteeseen. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Laita vuoka pakastimeen täytteen valmistamisen ajaksi ja puhdista blenderin kulho. 
 
Valmista tyrnitäyte. Laita blenderiin liotetut cashewpähkinät, kookoskerma, hunaja, tyrnimarjat, kurkuma sekä limestä puristettu mehu. Sekoita ainekset blenderillä hienoksi tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi seokseen blenderin käydessä ohuena nauhana sulatettu kaakaovoi. Kaada tyrnitäyte pohjamassan päälle ja laita vuoka takaisin pakastimeen. Anna jähmettyä kunnolla; saa pakastua kohmeiseksi, jotta on helpompi irrottaa vuoasta, kannattaa myös leikata paloiksi kohmeisena. Voit myös pakastaa raakakakun myöhempää käyttöä varten; ota tällöin huoneenlämpöönsulamaan vähintään tunti ennen kakun syömistä. Raakakakku säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Jos haluat valmistaa isomman kakun (halkaisija n. 23 cm) tuplaa kakun ainekset.

 


KIRSI KAUTIAINEN

Herkuttelua hyvällä omallatunnolla

Herkuttelua hyvällä omallatunnolla on hyvinvointi- ja kasvisruokablogi, jossa jaetaan tietoa hyvinvointiin liittyvistä asioista matala-asteisen tulehduksen hillinnän näkökulmasta sekä herkullisia kasvisruokareseptejä - mausteisia ruokia, smoothieta, raakakakkuja ja vaikka mitä muuta suussa sulavaa ja terveellistä. Ruoka voi olla samaan aikaan sekä terveellistä että hyvää! 


Kommentit

    Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä tekstiä

Jätä kommentti