Hiivattomat chia sämpylät
Hiivattomat Chia-sämpylät
Kokeilin eilen tehdä pitkästä aikaa hiivattomia ja gluteenittomia sämpylöitä vähän uudella versiolla ja niistä tuli yllättävän hyviä, joten tässä tulisi nyt reseptiä! Nuo eilen leivotut sämpylät on meidän huushollissa muisto vain, nimittäin viimeiset katosivat parempiin suihin jo aamulla.
n. 3 dl gluteenittomia jauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 dl mantelijauhoa tai kookosjauhoa
2 rkl chian siemeniä (+ 1dl vettä liotukseen)
2 rkl psylliumia
2 rkl hunajaa
kourallinen kurpitsansiemeniä
n. 50 grammaa voita tai kookosöljyä
pari desiä kauramaitoa (tai muunlaista maitoa)
ripaus suolaa
1 tl Provencen yrttisekoitusta
Laita chian siemenet likoamaan veteen n. kymmeneksi minuutiksi tai kunnes seoksesta tulee vähän limaista. Sekoita kulhossa kuivat aineet, yrtit, hunaja, sulatettu voi, maito sekä siemenet. Kaada myös valmis chiaseos joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi massaksi. Anna taikinan oleentua huoneenlämmössä parisenkymmentä minuuttia. Kun seos on muovailtavaa, muotoile se pieniksi sämpylöiksi. Tässä vaiheessa sitä jauhoa voi tarvita hitusen lisää! Lisää sämpyläpallojen päälle unikonsiemeniä ja paista niitä 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Tästä ohjeesta tulee noin 10 sämpylää.
Manteli- tai kookosjauhon sijaan voi käyttää enemmän normaaliakin jauhoseosta, mutta tuo manteli/kookos pehmentää sämpylöiden makua ja korostaa hunajan antamaa makeutta. Myös itse taikinasta tulee hiukan pehmeämpää ja kevyempää. Psyllium on myös tässä ohjeessa tärkeä, nimittäin se muodostaa taikinaan sitkon. Psyllium toimii toki myös tärkeänä kuidun lähteenä. Tuota saa ostettua luomuna edulliseen hintaan mm. Luontaistukun sivuilta (click).
Pääseekös kyseinen resepti teillä testaukseen?
Milla Grönstrand
http://whenyourheartbeats.blogspot.fi/