Facebook Pixel

Liikunta raskauden aikana 1/2

 

Liikunta raskauden aikana 1/2

Jonna Arola (9.5.2015)

Odotan nyt kolmatta lastamme ja olen aina pitänyt raskausajasta, se on ollut jännittävää seurata, miten kroppa muuttaa muotoaan ja tuntea vauvan liikkeitä. Minulle urheileminen on ollut hieman vierasta lapsuudessani ja en kasvanut perheessä, jossa oltaisiin urheiltu erilaisten lajien parissa, tai edes yhden. Minulle käveleminen tai pyöräileminen kouluun ja liikuntatunnit siellä, olivat ainutta varsinaista liikuntaa. Mutta onneksi myöhemmin nuoruusiällä, kun tapasin mieheni Johanneksen, tutustuin liikunnan tuomaan iloon ja hyvään oloon mikä siitä tuli, ja samalla elämäntavat alkoivat muuttua terveellisempään suuntaan. Liikunnasta on tullut minulle sellainen asia, joka on antanut enemmän kuin sanat riittävät kertomaan. Se on auttanut jaksamaan paremmin, kehittänyt oman kehon tuntemusta ja rikkomaan omia rajoja niin henkisesti kuin fyysisestikin. Haluan pitää huolta kehostani, ja treenaaminen tuo aina hyvän olon ja energiaa!

Ensimmäisen raskauden aikana kuntoilin normaalisti, ja kävin salilla treenaamassa 4-5 kertaa viikossa. Jatkoin treenaamista tavalliseen tapaan, kuitenkin kuunnellen omaa kroppaani ja huomasin, että jaksoin koko raskausajan erittäin virkeänä ja minulla oli vahva olo! Toki mahan kasvaessa joutui keksimään vaihtoehtoisia liikkeitä, kun se masu ei vaan kertakaikkisesti mahdu joka paikkaan. Kuukautta ennen laskettua aikaa jouduin kuitenkin lopettamaan treenaamisen, koska hemoglobiinini laski sen verran alas, että pelkkä käveleminenkin hengästytti. Söin myös todella terveellisesti ja synnytyksen jälkeen minulle ei jäänyt kiloja tiputettavaksi. Toisen raskauden aikana meillä oli taloremontti ja taapero, jonka kanssa aika meni rautakaupoissa juostessa, eikä salitreeneille jäänyt aikaa juuri lainkaan. Treenasin vain harvoin ja lihaksia ylläpitävästi. ”Jostain syystä” myös söin paljon epäterveellisemmin ja epäsäännöllisemmin ja minulle jäi synnytyksen jälkeen 10 kiloa tiputettavaksi. Lisäksi menetin jonkin verran lihasmassaa. Treenaaminen, terveellinen ja säännöllinen ateriarytmi kulkevat käsi kädessä, ainakin omalla kohdallani. Olikin aikamoinen urakka pudottaa nuo kymmenen kiloa. Aloitin treenaamisen kotona 6 viikkoa synnytyksen jälkeen ja Johannes laati minulle sopivan ruokavalion, joka sopi imettävälle äidille. Jo pelkästään se, että on jokin runko sille mitä syöt milloinkin ja paljon, ohjaa sinua ymmärtämään energian tarpeesi ja et syö yli. Ja kun noudattaa sitä, huomaa ettei kärsi nälästä ja energiaa riittää koko vuorokaudeksi.

 

Kuvassa odotan esikoistamme ja silloin en vielä osannut ajatella että kaksi on vielä tulossa. Ei kahta ilma kolmatta? Vai miten se menikään…

Kotitreeni 


Olin toivonut joululahjaksi kahvakuulia ja sain ne. Kun sitten päätin aloittaa kotitreenin, ilman mitään laadittuja suunnitelmia ja tavoitteita, otin kuulan vain käteen ja aloin heiluttamaan. Johannes siinä sitten kysyi, että millaisen treenin teen ja onko minulla jokin tavoitekin. Siinä alkoi molempia vähän hymyilyttämään. Itselläni ei ollut hajuakaan mitä alan tekemään ja näytin varmaan tosi huvittavalta, sekös se vasta naurattikin! Päätin sitten kääntyä ammattilaisen puoleen ja Johannes teki minulle treeniohjelman, johon kuului kahvakuulat ja vapailla painoilla nostelu. Lisäksi ruokavalio auttoi minua siinä, että tankkasin kehooni tarpeeksi laadukasta ravintoa ja jaksoin hoitaa kahta pientä lasta ja lisäksi treenata. Piti kuitenkin ottaa huomioon, että imetin ja se vie kaloreita jo päivässä noin 500. Aloitin maaliskuussa kotitreenin ja ehkä muutaman kuukauden päästä aloitin treenaamisen taas kuntosalilla. Kesällä alkoi jo näkymään treenin ja ruokavalion tuomia tuloksia, jippii! Pääsin ”kesäkuntoon”, ja olin ylpeä saavutuksestani, koska lähtötilanne oli mielestäni sen verran kammottava ja jopa epätodellinen, koska en ollut koskaan aikaisemmin nähnyt kropassani roikkuvan 10 kiloa ylimääräistä ja enkä uskonut aluksi itseeni, että voisin saavuttaa niin nopeassa ajassa hyviä tuloksia. Mutta ammattilaisen kanssa se onnistui, ja tuntui hyvältä kun oli kokoajan ihminen, joka uskoi minuun ja oli vierellä tsemppaamassa! Haluaisin sanoa jokaiselle, joka painii raskauskilojen kanssa, että toivoa on. Täytyy vain päättää että tekee sen, ja jos sattuu kompastelemaan, nousee ylös eikä luovuta. Aina on tulossa uusi parempi päivä aloittaa taas.

 

Ennen ja jälkeen. Vasen kuva on otettu maaliskuussa 2014, noin 6 viikkoa synnytyksen jälkeen ja oikea kuva syksyllä 2014. Ajattelin ensin, että en laita ennen ja jälkeen kuvaa, eihän minulla ollut edes ajatusta siitä, että tällainen muutos olisi mahdollista. Sitten päätin kuitenkin laittaa ystävän kannustuksen myötä, jospa se rohkaisisi joitakin.

Raskauden aikainen liikunta on hyvästä 


Täytyy muistaa, ettei raskaus ole sairaus ja raskauden aikana liikunta on hyvästä. Jos on harrastanut liikuntaa, on suositeltavaa jatkaa sitä läpi raskauden, tietenkin omaa kehoa kuunnellen. On tärkeää ymmärtää, että mitkä tahansa liikuntalajit eivät sovi raskaana olevalle. On hyvä välttää sellaisia lajeja, joissa on suuret riskit kaatua, pudota, saada iskuja mahaan, ja muita sikiölle vaaraa tuottavia lajeja. Näitä voi olla esimerkiksi ratsastus, kiipeily, nyrkkeily, erilaiset joukkuelajit, jne. Liikunta tekee sekä odottavalle äidille hyvää että myös sikiölle. Liikkuessa äidin verenkierto paranee, ja samalla verenkierto kohtuun vauvalle paranee ja vauva saa paremmin ravintoaineita, aineenvaihdunta vilkastuu, ja alhaisista verenpaineista kärsivät saavat nostettua sitä ylös, lihakset vahvistuvat ja ne jaksavat paremmin kantaa koko kehoa kun painoa tulee lisää. Liikunta myös parantaa sydän- ja verenkiertoelimistöä, joten hapenottokyky paranee ja siten myös siitä on hyötyä synnytyksessä. On siis todella tärkeää muistaa miten terveellistä liikunta on raskausaikana äidille ja vauvalle. Jos äiti ei ole taas koskaan tottunut liikkumaan säännöllisesti, en varsinaisesti suosittelisi aloittamaan uutta lajia tai varsinkaan treenaamaan kovempaa mitä normaalisti. On tärkeää antaa kropalle aikaa tottua lisääntyvään raskauden tuomaan kuormitukseen, jotta sekä äiti ja vauva voivat koko raskausajan hyvin ja loppuun asti. Ravitsemuksen tärkeys on sitten taas toinen stoori, joten siitä kirjoittelen varmasti myöhemmin. Myöhemmin luvassa myös lisää postauksia mm. ravitsemukseen liittyen ja kotitreenistä. Keep on going!

 

 

2 tuotetta

per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen
View as Luettelo Ruudukko
  • Luontaistukku
    Foolihappo 400mcg
    9,90 €
  • Luontaistukku
    Monivitamiini
    12,90 €
    Rating:
    100%
  • 2 tuotetta

    per sivu
    Aseta laskevaan järjestykseen
    View as Luettelo Ruudukko