Facebook Pixel

Raakakakut

Raakakakut

Joanina Rantala (23.4.2015)
Kuvat: Taru Rantala

Jos haluat tarjota vieraillesi, perheellesi ja tai vaikka sitten itsellesi jotain herkullista, mutta samalla ravitsevaa, raakakakkujen maailmaan tutustuminen on melko suotavaa. :) Perinteisiä leivosaineksia ei raakaleivonnassa käytetä, vaan kaikki lähtee terveyttä edistävistä, hyvistä raaka-aineista.

Sana ”raaka” viittaa siihen, ettei kakun ainesosia kuumenneta missään vaiheessa. Ja tämä siksi, koska monista ruoka-aineista häviää vitamiineja, mineraaleja ja entsyymejä kuumennuksen myötä. Ravintoaineiden tuhoutuminen alkaa jo +42°C lämpötilassa. Näissä kakuissa laadukkaista raaka-aineista otetaan kaikki ilo irti!

Raakakakkujen pohja koostuu useimmiten kuivahedelmistä ja pähkinöistä sekä ripauksesta laadukasta suolaa. Täytteen aineksina voidaan käyttää esimerkiksi kotimaisia marjoja, raakakaakaota, pähkinöitä, hedelmiä ja kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä. Makeuttaminen hoidetaan hunajalla, agavesiirapilla tai vaikka kookosnektarilla. Säväystä tuovat aito vanilja tai esimerkiksi kardemumma ja ceyloninkaneli. Itse käytän kakuissa myös erikoisempia luomulaatuisia superruokia, kuten esimerkiksi lucuma-, riisinlese- ja carob-jauhetta. Onnistuaksesi raakaherkkujen valmistamisessa, tarvitset tehokkaan blenderin ja monitoimikoneen. Raakakakut tekeytyvät muotoonsa jääkaapissa/pakastimessa.

Arvostan raaka-aineiden luomulaatuisuutta etenkin raakaruoan- ja leivonnaisten valmistuksessa. Ja saattavatpa luomuelintarvikkeet olla myös parempi vaihtoehto ainakin maun, myös ravintosisällön kannalta? Esimerkiksi Newcastlen yliopiston tutkimusryhmä teki laajan analyysin luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun ruoan ravintosisällöistä. Tutkimuksesta käy ilmi, että luomuruoassa on jopa 60% enemmän monia tärkeitä antioksidantteja kuin tavanomaisesti tuotetussa ruoassa. Tutkimuksen johdossa oli ekologisen maatalouden professori Carlo Leifert, joka toteaa mm. seuraavasti: Tutkimus osoittaa, että valitsemalla luomustandardin mukaisesti tuotettua ruokaa saa enemmän ravitsemuksellisesti edullisia antioksidantteja ja altistuu pienemmälle määrälle myrkyllisiä raskasmetalleja. Kiinnostuneet voivat lukaista aiheesta enemmän täältä.

 


 

Resepti: Vadelma - punaherukka raakakakku


Voiko kakku olla yhtä aikaa raikas ja kermainen? Tämä kakku on. Ja vieläpä ilman kermaa! Cashewpähkinät tuovat kakkuun kermaisuutta. Vadelmien ja punaherukkojen combo on suussasulava. Monitoimikone on paras valinta pohjataikinaa tehtäessä, mutta kelpo kakkupohja syntyy myös blenderillä, kun vaan lisätään hieman nestettä joukkoon. Jos et vielä tiennyt, raakakakkujen valmistaminen on äärimmäisen helppoa. Voit vain onnistua, kunhan muistat välillä maistella aikaansaannostasi. 

Vadelma-punaherukka raakakakku (GL, M)
12-14 palaa
⌀ 20cm (irtopohjavuoka)

Pohja:
5 dl pekaanipähkinöitä
3 dl taateleita
1 tl aitoa vaniljaa
hippunen suolaa

Täyte:
4 ½ dl cashewpähkinöitä
2 ½ dl kotimaista pakastevadelmaa
2 dl kotimaista pakastepunaherukkaa
2 pientä kypsää banaania
4 rkl hunajaa
1,3 dl sulaa kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä
½ tl aitoa vaniljaa
2 rkl psylliumia

Anna pakastemarjojen sulaa huoneenlämmössä. Poista taateleista kivet. Halutessasi voit helpottaa massan valmistusta pilkkomalla taateleita pienimmiksi paloiksi. Laita pohjan ainekset monitoimikoneeseen ja anna sekoittua tasaiseksi massaksi. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjaan ja voitele koko vuoka kookosöljyllä. Painele valmis pohjamassa tiiviisti ja tasaisesti vuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Surauta KUIVASSA tehosekoittimessa cashewpähkinät jauhoksi ja kaada jauho astiaan odottamaan. Kaada sulaneista marjoista hieman nestettä pois, jotta täytteestä ei tule liian vetistä. Sekoita tehosekoittimessa marjat ja banaanit. Lisää cashewjauho ja muut täytteen ainekset, psyllium viimeisenä. Anna sekoittua tasaiseksi. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle. Laita jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi, mielellään yön ylitse. Siirrä valmis kakku tarjoiluastiaan ja koristele. Nauti vastajauhetun kahvin kera! ;)

Lisävinkkiä: Marjojen suhdetta voi vaihdella maun mukaan. Kirpsakamman version saat laittamalla täytteeseen pelkkää punaherukkaa. Mielestäni raakakakut ovat parhaimmillaan pari päivää valmistuksen jälkeen.

Luontaistukusta löydät esim. pähkinät, psylliumin ja kookosöljyn luomulaatuisina edukkaaseen hintaan!

Nautinnollisia herkutteluhetkiä! :)

 

 

1 tuote

per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen
View as Luettelo Ruudukko
  • Luontaistukku
    Luomu Psyllium-jauhe
    9,90 €
    Rating:
    100%
  • 1 tuote

    per sivu
    Aseta laskevaan järjestykseen
    View as Luettelo Ruudukko